fbpx
Now Reading
Sushi…Sedap Tapi Bahaya Pada Kesihatan

Sushi…Sedap Tapi Bahaya Pada Kesihatan

Dapatkan isu trending dan berita terhangat menerusi telegram kami! Follow Kami

Ada diantara kita yang menggilai sejenis makanan terkenal daripada Jepun iaitu Sushi, namun ada juga yang tidak boleh menerima rasa malah bau sushi.

Sushi juga terkenal di seluruh dunia kerana keenakan ikan segar dan pelbagai variasi rasa bagi setiap sushi.

Namun, kajian terbaru yang dikeluarkan dari sebuah hospital di California mungkin akan membuatkan korang ingin mengurangkan pengambilannya selepas ini. Sushi asasnya diperbuat daripada bahan mentah segar dan itulah yang memikat selera penggemar sushi. Selain enak, ia juga dianggap sebagai makanan yang sihat.

Ini kerana ia mengandungi kebanyakan zat yang diperlukan oleh tubuh seperti protein, vitamin dan mineral. Walaubagaimanapun, disebabkan kesegaran tersebutlah, beberapa kes yang dinamakan sebagai anisakiasis semakin menular.

Anisakiasis adalah sejenis penyakit yang berpunca daripada cacing yang ada di dalam ikan dan boleh mengakibatkan rasa sakit, muntah dan cirit-birit.

Ikan mentah berpotensi membiakkan cacing pita atau parasit di dalam badangnya. Selain itu, sushi juga berpotensi mengandui bakteria pathogen yang boleh menyebabkan jangkitan pada usus.

Tambahan pula, semakin hari, habitat untuk ikan dan haiwan marin semakin tercemar. Merkuri, gas dan bermacam-macam lagi bahan toksik terdedah kepada haiwan marin. Lantas, apabila ia diambil tanpa dimasak, tanpa ragu-ragu lagi kita boleh menghadapi keracunan.

Merkuri contohnya akan mendatangkan masalah kepada ingatan, lemah otot dan lebih teruk, ketumbuhan sekiranya ia diambil secara konsisten di dalam tubuh.

Bukanlah maknanya korang perlu berhenti terus daripada mengambilnya. Namun, lebih baik kita kurangkan pengambilan sushi untuk mengurangkan risiko jangkitan.

Seperkara lagi, pastikan korang betul-betul memilih tempat makan sushi yang bersih dan boleh dipercayai. Usah disebabkan sesebuah tempat menjual sushi pada harga yang murah, korang terus ke sana tanpa usul periksa.

Sumber : Remaja.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2021 BuzzKini. All Rights Reserved.