fbpx
Now Reading
Kanabis Dibenarkan di Thailand

Kanabis Dibenarkan di Thailand

Dapatkan isu trending dan berita terhangat menerusi telegram kami! Follow Kami

Ramai yang masih tidak tahu, kanabis atau ganja merupakan sejenis dadah yang sering digunakan dalam perubatan kerana dikatakan boleh melegakan pelbagai jenis penyakit.

Walaupun mempunyai manfaat dari segi perubatan, penggunaan kanabis diharamkan di kebanyakan negara di dunia terutamanya di Asia kerana penyalahgunaannya boleh menjadi punca kepada ketagihan.

BACA: Malaysia Harus Tahu Sisi Hijau Marijuana

Walaubagaimanapun, semuanya bakal berubah tidak lama lagi apabila Thailand akan menjadi negara pertama di Asia yang akan membenarkan kanabis dalam perubatan.

Langkah untuk membenarkan penggunaan kanabis ini bakal dilaksanakan pada tahun hadapan, 2019 adalah disebabkan atas faktor-faktor ekonomi. Sekitar tahun 1980an, Thailand merupakan pengeluar kanabis utama di dunia.

Kanabis juga turut popular di kalangan pekerja ladang untuk tujuan relaks dan sekitar tahun 1970an ketika Perang Vietnam, tentera Amerika Syarikat menggunakan kanabis bagi memulihkan tenaga.

Penggunaan kanabis dalam perubatan menjadi semakin popular di serata dunia dan tumbuhan itu telah digunakan bergenerasi lamanya bagi merawat masalah stress, muntah dan sakit selepas bersalin. Jika diluluskan untuk tujuan perubatan baguslah banyak manfaatnya.

Sumber : Vitdaily

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2022 BuzzKini. All Rights Reserved.