fbpx

Apa Akan Terjadi Kalau Kita Makan Biji Tembikai?

Dapatkan isu trending dan berita terhangat menerusi telegram kami! Follow Kami

Ramai yang tidak tahu khasiat disebalik biji tembikai, malah ketika kecil ramai yang percaya sekiranya makan biji tembikai, nanti akan tumbuh pokok tembikai dalam perut!

 

Biji tembikai mempunyai khasiat yang bukan sahaja tidak beracun, malah ia juga boleh dimakan, dikunyah dan ditelan serta dihasilkan dalam bentuk makanan lain. Antara khasiat biji tembikai adalah;

  1. Baik Untuk Kesihatan Jantung
  2. Penawar Kepada Penyakit Diabetes
  3. Bantu Cerdaskan Minda
  4. Menguatkan Akar Rambut
  5. Membaiki Kulit

makan biji tembikai tumbuh pokok? banyak rupanya manfaat makan biji tembikai ni

Biji tembikai yang disimpan boleh dikisar dan diminum bersama teh. Guna empat sudu besar biji tembikai dan kisar halus. Kemudian, didihkan 8 cawan air putih, sebelum menuangkan air yang sudah dididih ke dalam gelas yang dipenuhi biji tembikai kisar. Biar ia bercampur selama 10 hingga 15 minit  sebelum tapiskan sisa biji tembikai dan minum begitu sahaja seperti teh.

makan biji tembikai tumbuh pokok? banyak rupanya manfaat makan biji tembikai ni

Selain itu, biji tembikai juga boleh dipanggang menjadi kekacang. Basuh biji tembikai dan keringkan. Taburkan biji tembikai di atas kuali kemudian curahkan beberapa titis minyak zaitun serta sedikit garam. Sangai biji tembikai sehingga garing dan bertukar warna keemasan.

makan biji tembikai tumbuh pokok? banyak rupanya manfaat makan biji tembikai ni

Senang kan?

Sumber:

Wanista

The Kitchen

Style Craze

© 2022 BuzzKini. All Rights Reserved.