fbpx
Now Reading
Ambil Tahu! Atap Bumbung Rumah Antara Punca Kanser Paru-Paru

Ambil Tahu! Atap Bumbung Rumah Antara Punca Kanser Paru-Paru

Dapatkan isu trending dan berita terhangat menerusi telegram kami! Follow Kami

Kanser paru-paru adalah antara kanser yang lazim di Malaysia dan ia juga menjadi satu daripada penyebab utama kematian di negara kita selain dari kanser payudara dan kanser koloraktel (usus besar) .

Di peringkat global pula, kanser ini kekal sebagai punca utama meragut nyawa setiap tahun berbanding kanser lain.

Pakar Kardiotorasik, Dr Anand Sachithananda, berkata di negara kita, pesakit kanser paru-paru sering disahkan mengalami penyakit berkenaan pada peringkat kritikal dimana data Registri Kanser Kebangsaan mendapati, hampir 90 peratus kes disahkan pada tahap ketiga dan keempat.

Namun tahukah selain dari faktor penghisap rokok(aktif atau pasif) dan faktor genetik, antara punca lain kanser paru-paru adalah atap bumbung rumah?

Bumbung yang kami maksudkan adalah bumbung rumah jenis asbestos, jenis bumbung yang biasa digunakan oleh kilang dan kebanyakan rumah lama di Malaysia. Namun difahamkan penggunaannya kini telah dihentikan dan dikawal.

Tanpa disedari pendedahan kepada asbestos memberi risiko mendapat kanser paru-paru jenis “Mesothelioma” (kanser yang asalnya dari selaput paru-paru) sebanyak 9 kali ganda.

Malah pada tahun 2006, Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO) telah menyarankan semua negara di dunia mengharamkan asbestos.

Atap bumbung jenis asbestos ini sebenarnya kurang berisiko sekiranya masih dalam keadaan baik dak tidak terusik,namun ia agak menjadi sangat berisiko sekiranya ia mula rosak dan pecah.

Pendedahan dan pengendalian secara langsung manusia keatas bahan tersebut akan menyebabkan individu tersebut mendapat radang asbestosis paru-paru dan seterusnya kanser mesothelioma.

Perkara ini sendiri telah dibangkitkan oleh Public Health Malaysia dalam satu posting mereka di Facebook sebelum ini.

Menurut mereka lagi sebutir debu sehalus bilah jarum sudah cukup untuk membuatkan manusia mendapat kanser dalam tempoh 30 tahun akan datang.

Jadi bagi langkah pencegahan, ikuti langkah saranan dari Public Heatlh

  • Jika rumah atau kilang masih menggunakan bumbung jenis asbestos, pastikan bumbung tidak retak, pecah.
  • Sekiranya sudah retak/pecah, pastikan proses membaikpulih bumbung mengikut prosedur khusus DOSH dan Jabatan Alam Sekitar.
  • Jika terlihat di Kawasan rumah/perjiranan anda, hubungi pihak berkuasa temptan anda dengan segera untuk proses pelupusan.
  • JANGAN BAKAR, dan jangan tanam atau lupus sendiri.
  • Jangan biarkan anak anda bermain di kawasan asbestos. Kesan kanser asbestos hanya boleh dikesan selepas 30 tahun.

© 2022 BuzzKini. All Rights Reserved.