Now Reading
5 Langkah Latih Si Comel Untuk Guna Litter Box

5 Langkah Latih Si Comel Untuk Guna Litter Box

Kebiasaan bagi mereka yang memelihara kucing, tentunya akan melatih kucing menggunakan litter box atau kotak pasir. Sememangnya merupakan satu cabaran yang besar, lebih-lebih lagi jika berasal dari kucing jalanan.

Justeru itu, kami cuba kongsikan lima perkara yang boleh membantu anda jika si comel enggan menggunakan litter box.

1. Jaga kebersihan persekitaran litter box

Elakkan pasir dan kawasan pasir kotor. Kucing akan berasa tidak selesa jika kotak pasir mereka bersepah, kotor dan busuk. Caranya, pastikan korang bersihkan ‘hasil buangan’ mereka sekali sehari. Selepas itu, lapkan tempat itu dengan sabun dan semburkan wangian yang bersesuaian.

2. Letakkan litter box di lokasi strategik

Cari lokasi strategik untuk meletakkan litter box dan kalau boleh elakkan tempat yang terlalu terasing dan jauh.

3. Jangan di ubah kedudukan litter box

Anda seorang yang suka menghias rumah? Ubah lah apa sahaja anda mahukan asalkan bukan litter box mereka. Ini kerena si bulus tidak suka pada perubahan.

4. Sediakan tambahan litter box jika ada lebih dari seekor kucing

Jika mempunyai lebih dari seekor kucing, pastikan membeli lebih dari satu litter box juga. Ia untuk memastikan keselesaan kucing-kucing korang.

5. Tukar litter box baru

Jika kucing korang terlihat masih membuang merata-rata, tiba masa untuk korang mencari litter box yang baru kerana mengikut fakta, kucing lebih gemar akan tempat yang kering dan lembut.

Bonus – [Tips hilangkan bau busuk]

Psst…Kami juga nak kongsikan tips dekat korang, cara bagaimana hilangkan bau busuk atau hancing kencing kucing di ruangan kediaman, apatah lagi kalau terkena pada sofa, permaidani, tilam mahupun dinding rumah kita.

See Also

Cara penyediaan bahan:

  1. 7-10 titis cuka makanan (sebab kucing tak suka bau masam)
  2. ¼ penutup pelembut kain (tak kisah brand apa)
  3. Air paip (agak dah sampai penuh bekas spray tu dah cukup)

Dalam masa yang sama, ada juga yang menggunakan bahan berasaskan serai atau lada hitam untuk menghilangkan bau dan mengelakkan si comel membuat perangai yang sama di tempat lain.

Selamat mencuba!

© 2020 BuzzKini. All Rights Reserved.