fbpx
Now Reading
Ini Simptom Peripheral Neuropathy Yang Anda Perlu Tahu

Ini Simptom Peripheral Neuropathy Yang Anda Perlu Tahu

Dengan tablet Neurobion ini, rasa kesakitan seolah-olah dicucuk dengan jarum, ngilu, dan kebas mungkin dapat dikawal agar tidak mengganggu kehidupan seharian mereka.

Dapatkan isu trending dan berita terhangat menerusi telegram kami! Follow Kami

Peripheral Neuropathy Adalah Salah Satu Peringkat Awal Diabetes

Antara komplikasi yang berlaku kepada penghidap diabetes adalah masalah Peripheral Neuropathy (PN) yang melibatkan saraf dalam tubuh badan manusia.

PN adalah satu penyakit yang menyebabkan kerosakan saraf perifer.

Kerosakan saraf yang berlaku disebabkan oleh PN ini boleh mengganggu kehidupan harian seseorang kerana melibatkan kekuatan individu berkenaan untuk memegang sesuatu dan sensitiviti mereka dari segi sentuhan fizikal.


Bagaimana Kerosakan Sistem Saraf Manusia Boleh Memberi Impak Kepada Aktiviti Seharian?

Setiap saraf terbentuk daripada sel saraf atau neuron yang mempunyai banyak akson (axon) bagi menyalurkan maklumat. Sesetengah sel saraf juga memiliki salutan Myelin (Myelin sheath) untuk melindungi serat saraf (nerve fiber) dan membantu proses penghantaran isyarat.

Jika salutan Myelin itu mengalami masalah, saraf juga akan berlaku kerosakan dan boleh mengganggu isyarat elektrik dalam proses penghantaran maklumat.

Sumber: Envanto

Simptom Yang Berlaku Kepada Penghidap Peripheral Neuropathy (PN)

Peripheral Neuropathy boleh menyebabkan:

  • Rasa kesemutan di tangan dan kaki.
  • Rasa kebas pada bahagian tangan dan kaki.

Faktor Yang Menyebabkan Berlakunya Penyakit Peripheral Neuropathy

Sumber: Pexels

Antara punca-punca lain yang menyebabkan seseorang menghidap penyakit Peripheral Neuropathy adalah:

  • Pengambilan alkohol
  • Jangkitan

Perhatikan sekiranya simptom berkenaan berlaku kepada ahli keluarga atau rakan-rakan anda. Jadi sebelum keadaan bertambah buruk, mereka yang sudah mula mengalami simptom yang dinyatakan di atas perlu segera melakukan pemeriksaan awal dan menerima rawatan.


Tablet Neurobion Boleh Bantu Atasi Penyakit Peripheral Neuropathy

Walaupun penyakit Peripheral Neuropathy ini tidak boleh dirawat tetapi ia mungkin boleh dikawal dengan mengambil tablet dari Neurobion yang terbukti secara klinikal mengandungi tiga jenis vitamin B iaitu B1, B6 dan B12.

MAL19910915XZ. (Sumber: NEUROBION)

Dengan tablet Neurobion ini, rasa kesakitan seolah-olah dicucuk dengan jarum, ngilu, dan kebas mungkin dapat dikawal agar tidak mengganggu kehidupan seharian mereka.

Kepada mereka yang peka dan prihatin untuk merawat masalah PN ini, boleh segera berjumpa dengan doktor untuk melakukan pemeriksaan dan mendapatkan tablet Neurobion di farmasi berhampiran.

Nak beli? Boleh terus klik sini je! [Neurobion]

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2022 BuzzKini. All Rights Reserved.