fbpx
Now Reading
Blockout2024: Naim Daniel Buat Laporan Polis, Dedah Ibu Bapa Diugut Bunuh

Blockout2024: Naim Daniel Buat Laporan Polis, Dedah Ibu Bapa Diugut Bunuh

Jelas pelantun lagu Sumpah itu, komen yang dilemparkan telah lari dari objektif asal ciapannya di aplikasi X berkaitan Blockout2024.

Dapatkan isu trending dan berita terhangat menerusi telegram kami! Follow Kami

Kempen Blockout2024 sememangnya sedang hangat diperkatakan di media sosial seluruh dunia hingga kini.

Rata-rata warganet termasuk di Malaysia lantang bersuara dan giat menjalankan kempen itu dengan memboikot artis atau pempengaruh yang dikatakan kurang berkongsi tentang keadaan di Palestin atau bersikap tidak acuh.

Namun, terdapat segelintir individu yang dilihat tersasar jauh dari objektif asal kempen tersebut hingga mengeluarkan kata-kata kesat atau makian.

Baru-baru ini, penyanyi dan pelakon Naim Daniel telah memuat naik satu hantaran di platform X sebagai peringatan buat pengguna media sosial agar tidak berlebihan dalam mengeluarkan kenyataan.

Walau bagaimanapun, niatnya itu disalah tafsir sehingga dia dilabel sebagai kafir bagi sesetengah pihak. Malah, apa yang lebih teruk adalah ibu bapanya turut dihina dan diugut bunuh.

Buat Laporan Polis, Ibu Bapa Diugut Bunuh

Risau dengan keselamatan keluarga khususnya ibu bapa, Naim Daniel bertindak membuat laporan polis terhadap pengguna media sosial yang mengeluarkan komen berbaur ugutan.

Laporan itu dibuat di Balai Polis Semenyih, Selangor pada awal pagi hari ini (15 Mei) berikutan komen seorang pemilik akaun Instagram @syxmzxk yang memuat naik komen ‘ini kalau jumpa mak pak hang (kau), aku sembelih hidup-hidup.’

Foto: Instagram @naimdanielx

Penyanyi yang berusia 27 tahun itu kemudiannya dipanggil pegawai penyiasat dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Nilai, Negeri Sembilan untuk diambil keterangan.

“Komen individu itu sangat melampau. Saya tidak boleh berdiam diri apatah lagi komen itu mengancam keselamatan saya dan keluarga.

“Saya dimaklumkan oleh polis yang mereka sudah dapat semua maklumat individu berkenaan. Jadi, saya serahkan perkara ini kepada pihak berkuasa untuk tindakan lanjut,” katanya yang dipetik daripada Harian Metro.

Komen Tersasar Jauh Dari Objektif Asal

Jelas pelantun lagu Sumpah itu, komen yang dilemparkan telah lari dari objektif asal ciapannya di aplikasi X berkaitan Blockout2024.

“Komen mereka sangat merepek dan tidak ada kena mengena langsung dengan apa yang saya cakap di X.

“Hanya kerana saya berpesan supaya jangan melampau dalam memboikot, sehingga perlu menghina perkara yang tidak ada kena mengena dengan perkara yang diboikotkan, saya berpesan supaya tidak bersifat ‘Ghuluw’ atau melampau sehingga mampu mewujudkan cabang dosa dalam masa kita cuba melakukan sesuatu atas nama kebaikan.

“Pada akhirnya saya dikatakan ‘terpaling’. Malah siap ada mereka yang menyalah erti dan menggunakan naratif yang berbeza bagi menentang saya,” katanya.

Kongsi Komen Negatif Warganet

Pada masa yang sama, Naim turut berkongsikan beberapa tangkap layar komen-komen warganet yang disifatkan negatif.

“Jika ini adalah sebahagian daripada cara untuk #blockout2024 maka terangkan kepada saya, apakah dihalalkan untuk mengugut, menghina, memfitnah, mencaci maki tanpa usul periksa atas nama boikot?

“Alhamdulillah, saya dibesarkan dalam keluarga yang penyayang, menerapkan nilai Islam dan empati sesama manusia, hubungan sesama alam juga manusia. Saya dididik penuh hikmah dan sopan oleh kedua orang tua saya yang juga beragama Islam.

“Saya tidak pernah menidakkan kesengsaraan mahupun kezaliman saudara sedarah seagama di sana.

“Malah saya juga tidak pernah menerima sebarang bentuk tajaan barangan mewah dari jenama yang menyokong rejim laknatullah,” jelasnya.

Terdahulu, Naim Daniel telah memuat naik satu ciapan di platform X sebagai peringatan buat pengguna sosial media agar tidak terlalu bertindak di luar batasan.

Namun, hasil semakan kami di platform tersebut mendapati hantaran tersebut telah dipadam oleh penyanyi itu.

Ciapan yang telah dipadam oleh penyanyi itu.

Baca Artikel Berkaitan: Blockout2024: Mahu Pertahan Diri, Daiyan Trisha Dedah Beri Sumbangan RM100,000 Untuk Palestin

Baca Artikel Berkaitan: Tersenarai Dalam ‘Blockout’, Nadhir Nasar Mohon Maaf & Beri Penjelasan

Baca Artikel Berkaitan: “All Eyes On Rafah, Who’s That?” – Ning Baizura Teruk Dikecam, Didakwa Tak Cakna Isu Di Palestin [Video]

Baca Artikel Berkaitan: Blockout2024: Selepas Dibidas Awal Ashaari, Ini Respon Balas Wardina Safiyyah

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2022 BuzzKini. All Rights Reserved.