fbpx
Now Reading
Isu Budak Termakan Daging Babi Selepas Rider Tersalah Hantar Makanan, foodpanda Jalankan Siasatan

Isu Budak Termakan Daging Babi Selepas Rider Tersalah Hantar Makanan, foodpanda Jalankan Siasatan

foodpanda memohon maaf dan menjelaskan kejadian yang berlaku pada 1 Jun lalu itu merupakan kes yang sangat jarang terjadi (isolated case).

Dapatkan isu trending dan berita terhangat menerusi telegram kami! Follow Kami

Baru-baru ini, tular di media sosial seorang rider foodpanda telah tersalah hantar makanan tidak halal kepada pelanggan yang beragama Islam.

Menerusi hantaran yang dimuat naik di akaun Facebook Izham Nayan, apa yang lebih mengejutkan apabila anak-anak kepada rakannya itu telahpun termakan makanan tidak halal berkenaan kerana si ibu mempunyai urusan pada ketika itu.

“(Penghantar makanan) foodpanda salah hantar makanan babi ke rumah kawan saya. Anak-anak dia dah termakan,” tulisnya.

foodpanda tampil mohon maaf kepada pelanggan Muslim

Terbaharu, foodpanda menerusi satu kenyataan telah memohon maaf kepada pelanggan terbabit akibat kejadian itu.

Menurut foodpanda, kejadian yang berlaku pada 1 Jun lalu itu merupakan kes yang sangat jarang terjadi (isolated case).

Jalankan siasatan dan berhubung secara terus dengan pelanggan dan penghantar makanan

Syarikat terbabit juga telah menjalankan siasatan dan pihaknya sedang berhubung secara terus dengan kedua-dua pihak iaitu pelanggan dan penunggang terbabit.

“Langkah-langkah yang sewajarnya sedang diambil untuk menangani situasi tersebut dan memastikan perkara ini tidak berulang lagi pada masa hadapan,” katanya.

Menurutnya lagi, foodpanda akan kekal komited untuk memastikan standard perkhidmatan yang tertinggi dan akan terus berusaha gigih bagi menggelak kejadian serupa berulang.

Order mi tarik, dapat babi panggang

Terdahulu, dalam hantaran tular terbabit, difahamkan menu asal yang ditempah oleh pelanggan berkenaan adalah mi tarik warisan, namun makanan yang diterima pula merupakan nasi ayam pangang bersama babi pangang.

Ketika kejadian, ibu kepada kanak-kanak berkenaan dipercayai sedang sibuk mengendali kelas secara dalam talian menyebabkan anak-anaknya yang mengambil penghantaran makanan tersebut.

“Ayah ‘order’ untuk anak kat rumah. Anak terima dan makan sahaja. Resit biasa tampal dekat luar, tapi yang ini resit letak di dalam plastik bahagian bawah, keluarkan semua baru jumpa resit,” tulis di Facebook.

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2022 BuzzKini. All Rights Reserved.