fbpx
Now Reading
Kerajaan Beri Subsidi RM300 Bagi Pembelian Peranti & Telefon Pintar Baharu

Kerajaan Beri Subsidi RM300 Bagi Pembelian Peranti & Telefon Pintar Baharu

Dapatkan isu trending dan berita terhangat menerusi telegram kami! Follow Kami

Dapatkan isu trending, tips, berita semasa dan berita hiburan terhangat dan terpantas menerusi telegram disini !

Jika anda ingat semasa pembentangan Belanjawan 2021, kerajaan telah mengumumkan akan memberi subsidi pembelian telefon pintar sebanyak RM 180 kepada semua penerima BPR.

Terbaru hari ini kerajaan bersetuju menambah jumlah subsidi tersebut daripada RM180 kepada RM300 di bawah inisiatif Mengurangkan Jurang Digital, salah satu inisiatif di bawah Program Strategik Memperkasa Rakyat dan Ekonomi (Pemerkasa).

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menerusi pengumuman khas PEMERKASA petang Rabu berkata, subsidi tersebut disediakan untuk semua penerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) sebagai usaha merapatkan jurang digital golongan B40 dan menyokong agenda pendigitalan negara.

“Jika Belanjawan 2021 telah diumumkan subsidi pembelian telefon pintar sebanyak 180 kepada semua penerima BPR, sukacita diumumkan tambah baik subsidi ini kepada RM300” kata beliau.

Dijangka mula dilancarkan Mei ini

Tambah beliau lagi program tersebut yang disediakan khusus untuk keluarga yang mempunyai anak yang masih bersekolah akan mula dilancarkan Mei ini.

“Khusus untuk isi rumah yang mempunyai anak bersekolah bagi pembelian telefon pintar atau peranti baharu. Oleh itu, peruntukan program ini akan ditingkatkan kepada RM2 bilion dan akan dilancarkan pada awal Mei nanti.

“Saya menyeru syarikat telekomunikasi supaya menawarkan pakej internet mampu milik dan meneruskan kuota tambahan,” tambah beliau.

© 2022 BuzzKini. All Rights Reserved.