fbpx
Now Reading
Bukan Niat Kak Zai Untuk Menghina Tapi…

Bukan Niat Kak Zai Untuk Menghina Tapi…

Dapatkan isu trending dan berita terhangat menerusi telegram kami! Follow Kami

Pengkritik fesyen terkenal, Zaihani Mohd Zain tampil memberi penjelasan berhubung kontroversi komen pedasnya mengenai individu berbadan besar.

Zaihani atau lebih mesra dengan panggilan Kak Zai berkata, dia tiada niat untuk mengeluarkan kenyataan menghina mengenai bentuk badan seseorang, sebaliknya ia sekadar luahan berdasarkan pengalaman yang dialaminya baru-baru ini.

“Bukan niat saya untuk menghina ‘body shame’ (menghina badan seseorang) sesiapa – ahli keluarga, kawan-kawan atau pun para pengikut.

“Tapi status FB (Facebook) saya tempoh hari adalah luahan hati mengenai situasi ‘manspreading’ (lelaki duduk terkangkang) yang saya alami baru-baru ini,” katanya menerusi posting di laman sosialnya pada Rabu.

Sepanjang kerjaya sebagai ketua penata gaya selama hampir tiga dekad, beliau berkata, tanggungjawabnya itu tidak dapat dilaksanakan dengan baik sekiranya dirinya bersikap ‘judgemental’.

Sehubungan itu, dia memohon maaf sekiranya status berkaitan kritikan mengenai berat badan itu menyinggung perasaan.

“Sekiranya status saya telah menyinggung perasaan mana-mana ahli keluarga, kawan-kawan dan followers (para pengikut), saya menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf,” katanya sambil menambah permohonan maaf itu dibuat dengan setulus hati.

Status Kak Zai di laman sosial Facebook peribadinya baru-baru ini mengundang kontroversi apabila mengkritik individu berbadan besar.

“Kalau berat badan melebihi 60 kilogram, tak payahlah datang sebabnya paha awak tu melimpah kat kerusi sebelah kiri dan kanan awak.

“It’s so awkward and uncomfortale for the persons seated next to you (Ia nampak janggal dan tidak selesa bagi mereka yang duduk bersebelahan anda),” tulisnya di Facebook, dipercayai mempunyai kaitan dengan kehadiran individu berbadan besar pada majlis pertunjukan fesyen.

Sumber : Mstar Online

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2021 BuzzKini. All Rights Reserved.