fbpx
Now Reading
‘Microsleep’ Mengundang Maut

‘Microsleep’ Mengundang Maut

Dapatkan isu trending dan berita terhangat menerusi telegram kami! Follow Kami

Bermula minggu depan, ramai perantau yang akan memandu pulang ke kampung halaman untuk menyambut berhari raya bersama keluarga.

Sebagai pemandu, mereka perlu memastikan mendapat rehat mental dan fizikal yang cukup, lebih-lebih lagi buat mereka yang bakal menghadapi perjalanan jarak jauh bagi mengelakkan kejadian terlelap semasa memandu atau ‘microsleep’.

Terbaru insiden kemalangan maut meragut nyawa Pengasas Dnars Skincare, Faziani Rohban Ahmad, 39, baru-baru ini ada kaitan dengan ‘microsleep’ berikutan pemandu iaitu suaminya Ahmad Shah Rizal Ibrahim, 42, mengakui mengantuk ketika memandu dari kediamannya di Tumpat menuju ke Pattani, Thailand.

Pakar Perunding Perubatan dan Nefrologi, Hospital Pakar Putra Melaka, Datuk Dr S Ravih, berkata ‘microsleep’ terjadi tanpa amaran dan antara penyebab sering berlakunya kemalangan di jalan raya kerana apabila badan keletihan, otak akan ‘tertidur’ selama beberapa saat, walaupun mata anda terbuka dan tangan memegang stereng.

“Jangan paksa diri untuk terus memandu dalam keadaan badan letih dan mata mengantuk. Berhentilah di mana-mana tempat selamat dan lelapkan mata sebentar. Lima minit pun cukup atau berhenti setiap dua atau tiga jam jika pemanduan jarak jauh,” katanya.

Lazimnya potensi menjadi mangsa ‘microsleep’ apabila memandu jarak jauh, ditambah faktor lain seperti waktu pemanduan, keadaan kesihatan dan kecergasan pemandu, bentuk dan permukaan jalan raya serta keadaan cuaca boleh menyebabkan mengantuk kerana ketika itu segala input daripada deria penglihatan dan pendengaran sudah tidak dapat diproses otak.

Dr Ravih berkata, antara simptom seseorang itu mungkin bakal menjadi mangsa ‘microsleep’ ialah lambat bertindak balas terhadap sebarang maklumat, pandangan kosong, mata berkelip lebih kerap, menguap berlebihan dan tersentak tiba-tiba.

“Biasanya individu yang menjadi mangsa ‘microsleep’ itu merasakan dia masih memandu sedangkan dia telah ‘shut down’ dan ini boleh berlaku ketika mata masih terbuka,” katanya yang menyarankan untuk mengelak memandu waktu puncak mengantuk di antara 3 hingga 5 pagi dan di antara 2 hingga 4 petang.

“Mengganggu corak tidur normal boleh menyebabkan keletihan, dan mengantuk siang hari. Mereka yang mengalaminya juga berisiko membuat keputusan yang salah, masalah dengan kewaspadaan, dan sukar memberi tumpuan,” katanya.

Di negara ini, kemalangan lori dan bas kerap kali terjadi, terutama pada awal pagi dan rata-rata pemandu didapati memandu laju kononnya untuk terus berjaga. Mereka memaksa diri demi gaji dan mengejar ‘trip’.

Dr Ravih berkata, ada yang berpendapat kononnya jika kenderaan dipandu laju, akan mengurangkan kesan mengantuk akibat kesan ‘adrenaline’, manakala pemandu akan lebih fokus jika melalui kawasan bengkang-bengkok, sebenarnya hanyalah mitos dan boleh mengundang bahaya.

“Kesan segar dirasai itu hanya seketika. Sistem badan akan ‘burn out’ dan akhirnya akan menyebabkan ‘microsleep’ lebih lama,” katanya.

‘Microsleep’ tidak hanya terjadi semasa memandu, malah boleh terjadi semasa menonton televisyen, ketika berada di dalam kelas, menghadap komputer dalam jangka masa yang panjang dan sebagainya.

“Kitaran tidur tidak seimbang dan ‘microsleep’ sebenarnya boleh berlaku pada siang hari, seperti yang ditunjukkan dalam pelbagai kajian,” katanya. – BERNAMA

© 2022 BuzzKini. All Rights Reserved.