Now Reading
Dikecam Netizen Kerana Bawa Sajat Tunai Umrah, Ini Jawapan dan Tindakan Agensi Pelancongan

Dikecam Netizen Kerana Bawa Sajat Tunai Umrah, Ini Jawapan dan Tindakan Agensi Pelancongan

Dapatkan isu trending dan berita terhangat menerusi telegram kami! Follow Kami

Media sosial kecoh sejak semalam (Ahad), apabila usahawan kontroversi Nur Sajat berketerampilan wanita dengan memakai telekung dan berniqab ketika menunaikan umrah.

Sajat mula berkongsi fotonya di laman sosial Instagram (IG) kerana seperti yang sedia maklum, semua orang kurang jelas dengan jantina sebenarnya.

BACA : Sajat-syukur-selesai-tunai-umrah-kali-pertama-di-mekah

Gara-gara itu, agensi pelancongan yang membawa Sajat dan keluarga menunaikan umrah, iaitu Albayttravel Sdn. Bhd. teruk dikecam netizen.

Rata-rata warga net meninggalkan komen kurang senang terhadap agensi terbabit sehingga ada yang menggelarkan mereka penunggang agama.

Ada juga yang mahu agensi ini diboikot dan mendakwa mereka seperti sengaja ‘menutup mata’ terhadap isu yang sedang hangat diperkatakan itu.

Bagaimanapun pihak agensi menjawab tuduhan dan persoalan dilemparkan warga net menerusi ruangan komen salah satu posting mereka di laman sosial Facebook (FB)

Pihak Albayttravel menjelaskan, mereka hanya membantu permudahkan umrah dan menyarankan agar mengikut garis panduan ditetapkan.

“Sekiranya lelaki semestinya dengan penampilan lelaki sebaliknya untuk perempuan. Jadi sepanjang pelepasan semuanya mengikut garis panduan ditetapkan Cuma sebaliknya berlaku bila di sana,” jelas mereka.

Mereka turut memohon agar mendoakan Sajat dan yang bersamanya mendapat hidayah dari Allah SWT.

“Mudahan di sana Allah SWT tunjukkan kebenaran. Hanya dia dan Allah SWT yang kenali dia dan kami di Albayt Travel hanya bantu permudahkan urusan tetamu Allah.

“Yang selebihnya hanya Allah yang tahu. Sama-sama doakan supaya Allah tunjukkan jalan yang benar kepadanya. Doakan yang baik-baik mudahan Allah SWT berikan yang terbaik buat mereka,” tulis mereka di FB.

Tambahan lagi menurut Harian Metro, Pihak Albayt Travel (M) Sdn Bhd sudah mengambil tindakan susulan dan nasihat melalui Mutawwif yang bertugas di Makkah.

Albayt Travel dalam satu kenyataan di Kuala Lumpur berkata, pihaknya juga sudah merujuk insiden Nur Sajat memakai pakaian wanita dan bertelekung itu kepada pihak Konsolat Malaysia di Jeddah, Arab Saudi untuk tindakan selanjutnya.

Pihaknya turut menitikberatkan kepada pelanggan adalah supaya tidak mempublisitikan percutian ibadah umrah mereka kepada umum melalui mana-mana saluran media berikutan kekhuatiran pihaknya, mungkin akan menyebabkan timbul ketidakselesaan segelintir dari masyarakat Muslim.

Namun begitu masih ada warga net yang tidak berpuas hati dan menganggap jawapan diberikan agensi tersebut seperti mengambil jalan mudah.

 Sajat sebelum ini sering dikaitkan dengan kontroversi yang membabitkan jantina sebenarnya. Bagaimanapun usahawan kosmetik dan emas itu tetap dengan pendiriannya mengatakan dia merupakan seorang wanita.

© 2021 BuzzKini. All Rights Reserved.