fbpx
Now Reading
Sarawak Sedia Peruntukan RM30 Juta Bantu Pelajar Bayar Balik Pinjaman PTPTN

Sarawak Sedia Peruntukan RM30 Juta Bantu Pelajar Bayar Balik Pinjaman PTPTN

Dapatkan isu trending dan berita terhangat menerusi telegram kami! Follow Kami

Kerajaan Sarawak mengambil langkah proaktif dengan menyediakan peruntukan khas untuk membantu pelajar dari kalangan anak Sarawak yang berdepan masalah untuk melunaskan kembali bayaran pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN)

Dengan peruntukan sebanyak RM 30 Juta inisiatif mereka menjadikan Sarawak satu-satunya negeri yang membantu pelajarnya secara terus dalam membayar kembali pinjaman itu.

Menerusi laporan Bernama, Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata beliau mendengar sendiri masalah yang dihadapi para pelajar Sarawak tersebut sewaktu menghadiri satu dialog bersama mereka yang berada di Semenanjung Malaysia dalam Program Lan Berambeh Anak Sarawak di Kuala Lumpur pada sekitar Oktober 2019.

“Hasil dialog itu, saya memberi peruntukan dalam bajet yang lepas sebanyak RM30 juta untuk membantu mereka membayar hutang kepada PTPTN,” kata Abang Johari sewaktu ketika berucap di Majlis Pertukaran Memorandum Persefahaman antara Yayasan Sarawak dan PTPTN di pejabatnya di Wisma Bapa Malaysia, Sarawak.

Selesaikan 30% dari baki pinjaman

Difahamkan menerusi memorandum tersebut, Yayasan Sarawak akan memanfaatkan peruntukan yang disediakan dengan membantu menyelesaikan 30% daripada baki hutang pinjaman PTPTN.

Namun untuk melayakannya peminjam mestilah terdiri daripada anak-anak Sarawak yang telah menyelesaikan sekurang-kurangnya 30% pinjaman mereka.

Dengan inisiatif ini dan mekanisme yang digunapakai Yayasan Sarawak, beliau berharap ia akan membantu menyelesaikan masalah yang dihadapi para pelajar.

Peruntukan yang diberikan kerajaan negeri untuk melunaskan pinjaman pendidikan mereka turut mendapat pujian Ketua Eksekutif PTPTN Ahmad Dasuki Abdul Majid .

“Sewajarnya inisiatif kerajaan negeri Sarawak ini dipuji dan menjadi ikutan serta contoh kepada kerajaan negeri lain dalam membantu rakyatnya membayar baki hutang pinjaman PTPTN,” katanya.

9,000 anak sarawak yang layak

Difahamkan menurut Pengarah Yayasan Sarawak Azmi Bujang, terdapat 9,000 orang pelajar Sarawak layak untuk mendapat manfaat daripada insentif itu setelah melalui tapisan oleh PTPTN.

Pertukaran MoU ini telah disaksikan oleh YAB Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg, Ketua Menteri Sarawak. Sesi pertukaran telah disempurnakan oleh YBrs. Tuan Haji Azmi Bujang, Pengarah Yayasan Sarawak dan YBrs. Encik Ahmad Dasuki Abdul Majid, Ketua Eksekutif PTPTN.

© 2022 BuzzKini. All Rights Reserved.