fbpx
Now Reading
“Dah Macam World War Z..” – Warga Indonesia ‘Panic Buying’, Serbu Susu Viral Didakwa Boleh Cegah Covid-19

“Dah Macam World War Z..” – Warga Indonesia ‘Panic Buying’, Serbu Susu Viral Didakwa Boleh Cegah Covid-19

Dapatkan isu trending dan berita terhangat menerusi telegram kami! Follow Kami

Media sosial memang tak disangkal lagi mampu memberi pengaruh yang sangat besar kepada kebanyakan individu. Tambahan pula, kini ramai yang bergantung kepada platform atas talian, maka memang mudah lah segala rumors atau berita dapat disampaikan.

Sebelum ini, Presiden Indonesia, Joko Widodo (Jokowi) telah mengumumkan pelaksanaan perintah Pemberlakuan Pembatasan Kegiatan Masyarakat (PPKM) di seluruh pulau Jawa dan Bali mulai 3 Julai yang lalu.

Panic buying susu viral

Berikutan pelaksanaan perintah darurat ini, ramai rakyat di negara itu mula melakukan panic buying dan terpedaya dengan dakwaan palsu dimana sebuah jenama susu mampu mencegah jangkitan virus Covid-19.

Menerusi perkongsian di TikTok @dewidisini1, orang ramai berpusu-pusu untuk membeli susu tersebut sebaik sahaja produk tersebut restock.

@dewidisini1

♬ suara asli – Dean

Malah, pekerjanya sehingga terpaksa melarikan diri terlebih dahulu kerana risau diserbu oleh para pelanggan.

Beli dalam kuantiti yang cukup banyak

Situasi di situ memang jelas kelihatan sangat huru-hara sehingga ada beberapa tin minuman susu tersebut dan sebuah troli terjatuh ke lantai.

Berkemungkinan terlalu percaya dengan berita palsu itu, masing-masing tidak beralah mengambil susu tersebut dalam kuantiti yang cukup banyak.

Khasiat susu viral ini sama sahaja seperti susu lain

Disebalik rumors mengenai keberkesanan susu tersebut mencegah jangkitan virus Covid-19, sebenarnya khasiatnya adalah sama sahaja seperti susu lain yang boleh didapati di pasaran.

Sehingga ke hari ini, masih tiada lagi kajian yang mengatakan mana-mana makanan atau minuman mampu mencegah jangkitan penyakit berjangkit ini selain daripada bantuan suntikan vaksin Covid-19.

© 2022 BuzzKini. All Rights Reserved.