fbpx
Now Reading
Kuala Lumpur Berada Dalam Senarai ‘Top 3’ Bandar Paling Kuat Bekerja Di Dunia
Kuala Lumpur

Kuala Lumpur Berada Dalam Senarai ‘Top 3’ Bandar Paling Kuat Bekerja Di Dunia

Pekerja dari Kuala Lumpur mungkin akan mempertimbangkan untuk berpindah ke bandar lain yang mempunyai kadar waktu bekerja kurang daripada 10%.

Dapatkan isu trending dan berita terhangat menerusi telegram kami! Follow Kami

Tajuk yang kedengaran gila bukan? Namun itulah yang dilaporkan Bloomberg di mana Kuala Lumpur tersenarai sebagai bandar ketiga paling ‘overworked’ atau terlebih berkerja di dunia selepai Dubai dan Hong Kong.

Foto: Kisi

Kajian yang dibuat oleh pembekal sistem mudah alih kisi ini menilai bandar-bandar di seluruh dunia untuk melihat keseimbangan hidup dalam bekerja.

Kisi menjalankan kajian di 51 kawasan bandar di Amerika Syarikat (AS) dan 49 bandar utama di seluruh dunia merangkumi 130 faktor seperti kadar kerja lebih masa, hak dan kesejahteraan pendudukan, kesihatan dan metrik keselamatan untuk mengukur intensity kerja.

Menurut satu kajian, pekerja dari Kuala Lumpur, Hong Kong, dan Dubai mungkin akan mempertimbangkan untuk berpindah ke bandar lain yang mempunyai kadar waktu bekerja kurang daripada 10% seperti di Amsterdam, Buenos Aires, atau Sydney.

Menurut kajian itu lagi, bandar yang mempunyai kadar waktu bekerja yang tinggi tidak bermakna ia tidak mempunyai keseimbangan hidup dalam bekerja sekiranya kawasan tersebut mempunyai pelbagai akses dan fasiliti yang mampu memudahkan dan menghiburkan para pekerja.

Info tambahan

Oslo merupakan bandar yang menduduki tempat pertama yang mempunyai keseimbangan hidup dalam bekerja dan diikuti oleh Bern dan Helsinki.

Manakala bagi bandar yang memiliki persekitaran yang baik untuk bekerja dari rumah pula disandang oleh negara jiran kita iaitu Singapura yang jelas berada dihadapan Washington dan Austin.

Antara faktor yang menyebabkan 3 negara ini berada di atas adalah kerana menawarkan lebih banyak pekerjaan yang boleh dilakukan di rumah, menawarkan kebolehlaksanaan yang tinggi untuk bekerja dari jauh, dan mempunyai infrastruktur yang lebih baik untuk menyokong kerja dari jauh seperti kebolehcapaian Wifi.

© 2022 BuzzKini. All Rights Reserved.