fbpx
Now Reading
Netizen Seberang Puji Anggota PDRM Beri Layanan Baik Terhadap Warga Indonesia Semasa Buat Pemeriksaan [Video]

Netizen Seberang Puji Anggota PDRM Beri Layanan Baik Terhadap Warga Indonesia Semasa Buat Pemeriksaan [Video]

Malah, di akhir video tersebut, anggota polis itu sempat menitipkan pesanan agar pekerja dari Indonesia berkenaan menjaga diri.

Dapatkan isu trending dan berita terhangat menerusi telegram kami! Follow Kami

Apabila menyebut tentang anggota polis, pasti kebanyakan dari kita akan terbayang ketegasan mereka ketika menjalankan tugas.

Oleh sebab itu, walaupun tiada kesalahan dibuat, segelintir individu akan mudah berasa takut apabila berhadapan dengan anggota daripada badan beruniform ini.

Ini kerana gaya mereka yang dilihat seolah-olah ‘garang’ menjadi punca kebanyakan orang memilih untuk mengelak dari berhadapan dengan anggota sang saka biru ini.

Layanan Baik Undang Perhatian

Namun, tidak semua polis menujukkan sikap ‘garang’ ketika bertugas. Ini kerana masih ada kebanyakan mereka yang menggunakan pendekatan diplomasi dan mesra rakyat sewaktu bekerja dan berhadapan dengan orang ramai.

Menerusi video yang dikongsikan oleh @mpv_shah, kelihatan seorang anggota polis memberikan layanan yang baik kepada tiga orang warga Indonesia yang menetap di Malaysia.

Difahamkan, ketiga-tiga lelaki warga Indonesia itu masuk ke negara ini secara sah bagi mencari rezeki yang halal.

Malah, ketika diminta menujukkan kad pengenalan diri dan lesen memandu, pemandu kereta yang dikenali sebagai Wak itu turut menunjukkan yang dia mempunyai lesen memandu yang sah dari negara ini.

Apa yang menjadi perhatian adalah sikap dan layanan baik anggota polis berkenaan yang disifatkan segelintir netizen berbeza dengan pendekatan anggota polis yang lain.

Melalui video itu, kedengaran anggota polis tersebut memuji ketiga-tiga lelaki Indonesia itu yang mempunyai dokumen lengkap.

Malah, kedengaran dia juga turut memberikan nasihat buat kumpulan lelaki itu.

“Jadi duduk Malaysia, duduk elok-elok, jangan buat perangai. Jangan buat apa, faham ye?

“Dekat Malaysia, kita ada undang-undang, sama seperti di Indonesia, ada undang-undang dia. Ini baguslah bererti Wak ada permit, ada lesen memandu, kira baguslah.

“Saya pun hanya manusia biasa, saya duduk Malaysia ni, kerja sebagai anggota polis, saling menghormatilah. Bagi kerjasama yang elok, boleh ye?” kata anggota polis itu kepada pemandu terbabit.

Malah, di akhir video tersebut, anggota polis itu sempat menitipkan pesanan agar kumpulan lelaki berkenaan menjaga diri.

“Jaga keselamatan, jaga diri, itu yang paling penting,” katanya lagi.

@mpv_shah

Polis Menjaga Keselamatan dan Keamanan Awam👮🏻‍♂️ (Polis santuni Warga Indonesia yang menetap di Malaysia) #fypシ゚viral #fly #tenggokilodcc #mpv_shah @TenggoKilo

♬ Lagu Sedih Menyentuh – Sihon oye

Video Raih Pujian Ramai

Video yang telah mendapat tontonan lebih 1.6 juta itu nyata menarik perhatian ramai. Rata-rata warganet khususnya dari Indonesia memuji layanan baik yang diberikan oleh anggota tersebut.

Bagi kebanyakan mereka, sukar untuk berjumpa dengan anggota polis yang tutur katanya lembut dan memberikan layanan baik kepada orang luar.

Malah, ada di antara mereka yang turut mendoakan kesejahteraan anggota tersebut atas layanan baik yang diberikan olehnya.

Berikut antara komen warganet:

“Aku Orang Indonesia Pun Sangat Kagum Dengan Polis Macam Ni, Adab Yang Sangat Tinggi”

“Polis Yang Baik”

“Respect! Cara Anda Berbudi Bahasa, Terbaik Bang!”

“Sihat Selalu Tuan, Semoga Bernasib Baik Dunia & Akhirat”

“Terbaik! Saya Bangga Anggota Polis Malaysia Macam Ni”

“Susah Nak Jumpa Polis Integriti Macam Ni, Bahasa Pun Tinggi Nilai Hormatnya”

Baca Artikel Berkaitan: Polis Bantu Warga Emas Lintas Jalan Sewaktu Bertugas Raih Pujian Netizen

Baca Artikel Berkaitan: “Salute!” – Anggota Polis Diam-Diam Bagi Bantuan, Langsung Tiada Rakaman Semasa Agihan Raih Pujian

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2022 BuzzKini. All Rights Reserved.