fbpx
Now Reading
Ikut Trend Nobita? Ramai Hairan Pelajar Bangga Tayang Keputusan Gagal SPM

Ikut Trend Nobita? Ramai Hairan Pelajar Bangga Tayang Keputusan Gagal SPM

Menerusi tangkap layar yang dikongsikan di media sosial, tular keputusan seorang calon SPM 2023 yang memperoleh keputusan gagal bagi enam subjek dan tidak menghadiri peperiksaan bagi dua subjek iaitu Pendidikan Seni Visual dan Perniagaan.

Dapatkan isu trending dan berita terhangat menerusi telegram kami! Follow Kami

Hari Isnin (27 Mei) yang lalu merupakan hari yang mendebarkan buat calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 di mana keputusan peperiksaan itu akan diumumkan.

Bagi kebanyakan mereka termasuk ibu bapa dan guru-guru, ia menjadi hari yang dinanti bagi melihat hasil usaha dan kerja keras selama ini.

Setelah keputusan diumumkan, dapat dilihat ramai pelajar berjaya memperolehi kejayaan. Malah, mereka turut berkongsikan berita gembira itu melalui platform di media sosial seperti TikTok, Facebook dan Aplikasi X.

Ramai Pelik Lihat Individu Bangga Kongsi Keputusan SPM Gagal Di Media Sosial

Namun, berbeza pula dengan seorang individu ini dengan bangganya berkongsi keputusan SPM yang gagal melalui platform TikTok.

Menerusi tangkap layar yang dikongsikan di aplikasi X, tular keputusan seorang calon SPM 2023 yang mendapat G bagi enam subjek selain gagal hadir bagi dua lagi subjek iaitu Pendidikan Seni Visual dan Perniagaan.

Apa yang menjadi perhatian warganet adalah tindakan pelajar berkenaan dilihat seolah-olah berbangga dan tidak malu dengan keputusan yang diperolehinya.

“Bukan nak downgrade tapi otak saya tak boleh hadam macam mana budak sekarang asyik buat posting keputusan diorang macam ni?

“Kalau saya, malu gila ye bahasa sendiri pun gagal. Satu hari nanti, diorang akan sedarlah kot betapa ilmu ni penting ye,” tulis wanita berkenaan.

Hantaran Turut Tular Di Facebook

Malah, posting keputusan SPM itu turut tular di Facebook. Menerusi tangkap layar yang dikongsikan di akaun Facebook Si Cencorot, jelas pemilik akaun berkenaan kesal dengan tindakan pelajar berkenaan.

Ini kerana dia berpendapat perbuatan pelajar itu yang gagal SPM dan menayangkan keputusan itu di media sosial adalah tidak patut.

Dia juga turut mempersoalkan keputusan yang diperolehi oleh pelajar berkenaan yang dilihat seolah-olah tidak berusaha untuk memperolehi keputusan yang baik sebagai membalas jasa kedua ibu bapanya yang telah banyak berkorbanwang ringgit.

“Selama 11 tahun mak ayah membelanjakan hasil keringat 4 kerat tulang untuk melihat kau berjaya, namun kau memilih untuk gagal. Apa perasaan mak ayah?

“Balik rumah, tanya mak ayah berapa puluh ribu dah habiskan untuk kau seorang. Yuran sekolah, belanja harian, belanja barangan ko-kurikulum dan sebagainya. Tanya dik.

“Pegang tangan mereka, tengok kulit mereka yang semakin menua dimamah usia. Itulah tangan yang membanting tulang berusaha keras membesarkan kau supaya menjadi orang yang wawasan, berpendidikan, berpelajaran, berakhlak.

“Kalau ada yang skor tak apa dik, ni bahasa Malaysia pun kau gagal, apa cerita ni dik?

“Kurang kurang, paling busuk pun C atau B kalau namanya dah USAHA. Itu baru layak dikatakan USAHA,” tulis pemilik akaun Facebook di ruang kapsyen.

Adik Faiq Muqri, adakah anda fikirkan ibu bapa anda selama ni? Dik, Rot nak leter pun nampak dah tak ada harapan…

Posted by Si Cencorot on Monday 27 May 2024

Hantaran Tarik Perhatian Warganet

Kedua-dua hantaran itu nyata menarik perhatian warganet. Rata-ratanya mengecam pemuda berkenaan yang dilihat tiada rasa malu dan bangga dengan keputusan SPM itu.

Malah, ada warganet yang menzahirkan rasa kasihan kepaba ibu bapa pelajar berkenaan kerana telah banyak berkorban namun anaknya itu dilihat seolah-olah tidak menghargai pengorbanan yang dibuat.

Hasil tinjauan kami di profil TikTok pelajar berkenaan mendapati hantaran tersebut telahpun dipadam

Berikut antara komen warganet:

“Dia Sekarang Tengah Happy, Terima Seadanya Dia Kata, Tapi Percayalah Dia Akan Menyesal”

“Tak Jawab Soalan Langsung Ke? Allahuakbar, Tenat Betul Anak-Anak Akhir Zaman”

“Kerja Mana-Mana Pun Nak Sijil SPM, SPM Gagal Nak Kerja Mana”

“Kalau Kita Ni Gagal Dalam Ujian, Bukan Main Malu Nak Bagitahu Rakan-Rakan, Takut Nak Bagitahu Parents”

“Bukan Nak Judge, Tapi Belajar Ke Tak Dalam Kelas Ni?”

“Kalau Malas Sangat At Least Usaha Lulus Untuk Dapat Sijil SPM Pun Tak Pe”

Baca Artikel Berkaitan: “Macam Tengah Tengok Bola” – Reaksi Spontan Si Bapa Lepas Lihat Result SPM Anak Jadi Perhatian [Video]

Baca Artikel Berkaitan: Tak Dapat Hadir Ambil Result SPM Kerana Jaga Ibu Sakit, Pelajar Sebak Guru Datang Bawa Keputusan 11A [Video] 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2022 BuzzKini. All Rights Reserved.