fbpx
Now Reading
“Ada Tarian Singa, Kompang & Gendang India” – Kenduri Kahwin Himpun Budaya Kaum Di Malaysia Curi Tumpuan [Video]

“Ada Tarian Singa, Kompang & Gendang India” – Kenduri Kahwin Himpun Budaya Kaum Di Malaysia Curi Tumpuan [Video]

Pasangan pengantin Melayu itu turut dipakaikan kalungan bunga malai yang sinonim dengan masyarakat India dan ketibaan mereka turut disambut dengan paluan gendang serta tarian singa.

Dapatkan isu trending dan berita terhangat menerusi telegram kami! Follow Kami

Majlis persandingan merupakan kemuncak dalam adat perkahwinan masyarakat Melayu di mana pada hari tersebut pasangan pengantin diraikan sebagai raja sehari.

Lazimnya, majlis yang diadakan amat meriah dan dipenuhi dengan aktiviti hiburan seperti joget lambak atau persembahan muzik bagi meraikan hari istimewa itu sekali gus menghiburkan tetamu yang hadir.

Jika dilihat dikebanyakan kenduri kahwin masyarakat melayu, kebiasaannya aktiviti atau program yang dipilih adalah berkaitan dengan budaya dan adat kaum itu sendiri.

Kenduri Kahwin Penuh Dengan Budaya Masyarakat Malaysia

Namun, berbeza pula dengan kenduri kahwin yang dihadiri oleh seorang pengguna TikTok. Menerusi video yang dikongsikan di akaun @lovehazirah_, wanita itu berkongsikan pengalamannya menghadiri majlis perkahwinan yang penuh dengan budaya masyarakat majmuk di Malaysia.

Difahamkan, kenduri kahwin yang dihadirinya itu merupakan kenduri kahwin sepupunya sendiri yang telah diadakan di Dewan Hang Tuah, Melaka.

Apa yang menjadi perhatian adalah sambutan majlis tersebut yang meriah dan penuh dengan pelbagai budaya masyarakat Malaysia di mana adanya kompang, tarian singa dan gendang India.

Malah, pasangan pengantin Melayu itu turut dipakaikan kalungan bunga malai yang sinonim dengan masyarakat India dan ketibaan mereka turut disambut dengan paluan gendang serta tarian singa.

Melalui video berkenaan, kelihatan tetamu yang hadir turut merasakan kemeriahan majlis tersebut apabila kebanyakan daripada mereka dilihat gembira dengan keadaan itu

“Meriahnya! Pertama kali pergi majlis kahwin ada tarian singa, kompang dan gendang India.

“Seronok! Perpaduan kaum sangat,” tulis Hazirah menerusi ruangan kapsyen.

Kemeriahan majlis perkahwinan itu turut dikongsi oleh pengguna akaun TikTok lain seperti @mizieayu8788 dan @fxdhilrhmn__ yang turut sama hadir ke majlis berkenaan.

@fxdhilrhmn__

Meraikan Hari Kebahagian Sahabat✊🏻..Selamat Pengantin Baru King Husaini..Semoga Masjid dibina kekal hingga jannah🤲🏻 #KINGEMPIRE#foryoupageofficiall #1millionaudition #1malaysia #fyp #fypシ゚viral #fypage #fypppppppppppppp #fypシ #fy #madanihbos #masukberanda

♬ original sound – Fxdhil – Fxdhil

Video Curi Perhatian Pengguna TikTok Dari Pelbagai Bangsa

Video yang telah mendapat lebih 300 ribu tontonan itu nyata menarik perhatian ramai. Mengintai ke ruangan komen, warganet dari pelbagai bangsa meluahkan rasa kagum dengan kemeriahan dan keharmonian yang ditunjukkan dalam majlis tersebut.

Rata-rata berpendapat semangat yang ditunjukkan dalam video ini adalah bukti perpaduan dan keharmonian antara kaum di Malaysia.

Berikut antara komen warganet:

“Tak Kira Melayu, Cina, India, Kita Adalah Rakyat Malaysia”

“Tiga Kaum Dalam Satu Majlis Raja Sehari, Best!”

“Perpaduan, Harmoni Antara Sesama Manusia, Inilah Rakyat Malaysia”

“Muhibah, Perpaduan, Bersatu Semua Bangsa Malaysia”

“Majlis Perkahwinan Paling Best! Saya Doakan Pasangan Ini Bahagia & Sihat Selamanya”

Baca Artikel Berkaitan: “Bersatu Kita Teguh” – Wanita Ini Buat Majlis Perkahwinan Anak di Tokong Raih Perhatian Ramai

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2022 BuzzKini. All Rights Reserved.