fbpx
Now Reading
Viral Trend ‘Dekat Dengan Fatin’, Influencer Muslimah Akui Silap Tampil Mohon Maaf [Video]

Viral Trend ‘Dekat Dengan Fatin’, Influencer Muslimah Akui Silap Tampil Mohon Maaf [Video]

Menurut influencer dikenali sebagai Fatin Nabila, dia menyedari pendekatan yang diambil untuk menyampaikan mesej adalah tidak sesuai dari aspek suara dan wajah yang didekatkan pada skrin.

Dapatkan isu trending dan berita terhangat menerusi telegram kami! Follow Kami

Sejak kebelakangan ini, tular di media sosial apabila seorang influencer Muslimah dikenali sebagai Fatin Nabila yang membuat konten islamik menjadi bualan ramai.

Dalam salah satu perkongsiannya sebelum ini, Fatin telah mengajak penonton untuk mendekatkan wajah ke skrin peranti. Selepas Fatin mendekatkan wajahnya, dia mula memberi nasihat kepada orang ramai dengan suara yang agak lembut.

Dia memulakan video tersebut dengan berkata, “Dekat dengan Fatin, jom kita sembang. Selesa eh?”


Perkara tersebut kemudiannya tular dan mengundang pelbagai reaksi orang ramai. Ada yang ‘membahan’ dan berjenaka sehingga wujudnya banyak video-video reaksi sebagai respon kepada konten asal yang dimuat naiknya.

@shah_gegar

Dekat dengan fatin.. Fatin lari weyy hahahaha.. #dekatdenganfatin #viral #fyp #fypdongggggggg @Fatin Nabila Ahmad Zainuddin

♬ original sound – ShahGegar – ShahGegar

Influencer Muslimah Tampil Mohon Maaf Kerana Konten Yang Tak Sesuai

Cakna dengan topik hangat orang ramai, Fatin telah tampil memberikan respon tentang perbuatannya.

Menerusi video di akaun TikTok miliknya (@fatinnabila1), Fatin menjelaskan bahawa niat utama dia memuat naik video tersebut hanyalah untuk mengingatkan orang ramai agar tidak membandingkan diri sendiri dengan individu lain.

Namun Fatin sedar pendekatan dalam mana menyampaikan mesej itu agak salah dan tidak proper dari segi suara serta muka yang dekat dengan skrin. Jadi dengan rendah diri, saya benar-benar minta maaf atas kesilapan yang dilakukan.

Fatin Nabila.

Akan Perbaiki Diri Untuk Konten Yang Lebih Berkualiti

Tambah wanita itu, dia mempelajari banyak perkara susulan situasi yang sudah berlaku selain berkata akan memperbaiki diri untuk konten lebih bagus.

“Insya-Allah pada masa akan datang saya akan cipta konten berkualiti yang lebih baik dan proper. Subhanallah, banyak sangat Fatin belajar tentang do’s dan don’ts dalam mana kita buat konten.

“Saya sebagai Muslim akan jaga lebih baik dan teliti dari aspek proses tersebut (buat konten) sebelum memuat naik,” ulas Fatin.

Di akhir perkongsian berkenaan, Fatin turut mengucapkan terima kasih atas komen positif dan negatif diterima kerana ia sekaligus membuatkan dirinya lebih fokus bagi menyediakan konten terbaik untuk manfaat bersama.


Orang Ramai Beri Semangat Kepada Fatin

Menjengah ke ruangan komen, orang ramai dilihat memberi sokongan kepada Fatin.

“Bangga dengan cara Fatin jawab. Small matter. Terus berjaya fatin,” kata seorang lelaki.

Sementara itu, ramai juga yang berkata mereka menyukai segala nasihat disampaikan oleh Fatin sebelum ini.

“Tapi cara dia sampaikan (pesanan dan nasihat) soothing betul, yang down terus rasa semangat,” jelas seorang pengguna TikTok.

Malah ada juga individu yang memuji cara Fatin memberi respon kerana menerima teguran orang ramai secara terbuka.

“Lain ya kalau orang berpelajaran bercakap, orang ada ilmu. Dia orang tak akan melenting buat live ke apa. Dia orang akan baiki diri dan minta maaf,” ujar seorang wanita.

Sumber: TikTok (@fatinnabila1)

Ustazah Asma’ Harun Tegur Konten Guna Suara Manja & Menggoda

Terdahulu, pendakwah bebas Ustazah Asma’ Harun menerusi hantaran di Facebook juga ada menegur influencer Muslimah yang menggunakan suara lembut dalam video.

Jelasnya, perbuatan itu dikira sebagai ‘soft porn’ kerana bukan sahaja menggunakan suara manja tetapi gaya menggoda selepas mendekatkan wajah ke skrin.

“Cara begini sudah termasuk dalam larangan jelas yang mendatangkan dosa dan hukumnya haram,” tambah pendakwah itu.

Ustazah Asma’ juga berkongsi firman Allah SWT dalam petikan Surah al-Ahzab ayat kedua iaitu:

فَلَا تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَيَطْمَعَ الَّذِي فِي قَلْبِهِ مَرَضٌ وَقُلْنَ قَوْلًا مَّعْرُوفًا

Maksudnya: Oleh itu janganlah kamu berkata-kata dengan lembut manja (semasa bercakap dengan lelaki asing) kerana yang demikian boleh menimbulkan keinginan orang yang ada penyakit dalam hatinya (menaruh tujuan buruk kepada kamu), dan sebaliknya berkatalah dengan kata-kata yang baik (sesuai dan sopan).

This image has an empty alt attribute; its file name is Screenshot-2024-06-24-125310.png
Sumber: Facebook Ustazah Asma’ Harun
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2022 BuzzKini. All Rights Reserved.