fbpx
Now Reading
Wan Kuzain Wan Kamal Cipta Sejarah Lagi Di Amerika

Wan Kuzain Wan Kamal Cipta Sejarah Lagi Di Amerika

Dapatkan isu trending dan berita terhangat menerusi telegram kami! Follow Kami

Anak Malaysia pertama  yang mencipta sejarah dengan menjulang kejuaraan USL Western Conference bersama Swope Park Rangers selepas membenam OKC Energy menerusi penentuan sepakan penalti 7-6 selepas kedua-dua pasukan terikat tanpa jaringan selama 120 minit dalam aksi final Sabtu lalu.

Wan Kuzain Wan Kamal,19, menyertai kelab itu pada pertengahan musim ini, dia yang lebih dikenali dengan gelaran Messi Amerika adalah watak penting dan tulang belakang kepada kebangkitan pasukan itu.

Hasil kemenangan ke atas seteru utama dari saingan Western Conference itu, pemain berdarah Malaysia yang kini menetap di Amerika Syarikat itu akan memimpin pasukannya beraksi dalam pentas final Piala USL 2017 berdepan satu lagi juara Eastern Conference iaitu Louisville City FC pada 13 November ini, di Kentucky, Amerika Syarikat.

Sebelum ini, Louisville City FC berjaya menumbangkan juara bertahan Piala USL, New York Red Bulls II menerusi sepakan penalti 4-3 selepas terikat 1-1 dalam masa sebenar dan tambahan masa.

Menurut akaun Facebook milik ayahnya, Wan Kamal, dia dilimpahi ratusan ucapan tahniah dan doa selepas peminat bola sepak tempatan terkejut dengan percapaian cermelang anaknya.

“Terima kasih atas sokongan kepada Kuzain. InsyaAllah, pada Disember ini dia akan pulang ke Malaysia bersama abangnya,” kata Wan Kamal kepada peminat anaknya itu.

Nikola Popovic sering memberi pujian terhadap aksi Kuzain kerana kagum dengan kebolehannya.

Aksi pertamanya ketika menewaskan OKC Energy 3-1 dalam saingan liga tujuh bulan lalu, dia merekodkan ketepatan hantaran paling tinggi dengan 96% sekali gus menguasai bahagian tengah.

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2022 BuzzKini. All Rights Reserved.