fbpx
Now Reading
Perawat Alternatif Guna Kaedah Bertinju Sampai Pesakit ‘KO’ Raih Pelbagai Reaksi [Video]

Perawat Alternatif Guna Kaedah Bertinju Sampai Pesakit ‘KO’ Raih Pelbagai Reaksi [Video]

Menurut perawat itu, rawatan bertinju tersebut bukanlah ruqyah kerana dia menggunakan olah nafas asma’Al-Hirzi dalam merawat pesakit itu.

Dapatkan isu trending dan berita terhangat menerusi telegram kami! Follow Kami

Di zaman serba moden ini, orang ramai akan memilih untuk ke klinik atau hospital sekiranya mengalami sebarang masalah kesihatan.

Pun begitu, masih ada segelintir individu yang memilih untuk menjalani rawatan alternatif seperti rawatan secara tradisional atau ruqyah jika terkena sebarang penyakit ganjil.

Perawat tular guna kaedah bertinju dengan pesakit dalam proses rawatan

Bagaimanapun, siapa sangka seorang perawat alternatif ini tular di media sosial kerana menggunakan kaedah rawatan bertinju dengan pesakit dalam proses rawatannya.

Menerusi hantaran video yang dimuat naik di akaun TikTok @dhomirruqyah, kelihatan perawat lelaki terbabit memakai sarung tangan seperti seorang peninju.

Dalam video sama, turut kelihatan seorang pesakit wanita yang juga bertindak agresif seolah-olah sedang berlawan dengan perawat tersebut.

Selepas beberapa kali perawat terbabit melakukan pukulan angin, akhirnya pesakit wanita yang cuba melawan itu jatuh seakan-akan kalah secara ‘knock out’ (KO) dalam perlawanan tinju berkenaan.

Rawatan itu bukan ruqyah, tapi guna olah nafas asma’Al-Hirzi

Menurut perawat itu, rawatan tersebut bukanlah ruqyah kerana dia menggunakan olah nafas asma’Al-Hirzi dalam merawat pesakit itu.

“Insya-Allah tidak melanggar syariat, tidak ada dalil yang melarangnya,” katanya ketika menjawab soalan adakah betul cara rawatan yang digunakan itu.

Video sohor berdurasi 17 saat itu mendapat lebih 570,000 jumlah tontonan dan kira-kira 27,200 tanda suka di TikTok.

Netizen beri pelbagai reaksi selepas lihat kaedah rawatan bertinju

Memindai ke ruangan komen, rata-rata pengguna media sosial memberi pelbagai reaksi selepas melihat keadah rawatan terbabit yang disifatkan sebagai pelik.

Malah, tidak kurang juga yang memberi komen menghiburkan memandangkan kaedah rawatan tersebut menggunakan teknik bertinju.

Sebelum ini tular di media sosial seorang ustaz menggunakan pistol mainan sebagai kaedah merawat pesakitnya.

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2022 BuzzKini. All Rights Reserved.