fbpx
Now Reading
“Allahyarhamah Noorfarahimi Beritahu Ingin Naik Helikopter Sebelum Pencen TLDM” – Ibu Saudara

“Allahyarhamah Noorfarahimi Beritahu Ingin Naik Helikopter Sebelum Pencen TLDM” – Ibu Saudara

Arwah Noorfarahimi Mohd Saedy merupakan salah seorang daripada tiga anggota wanita yang terkorban dalam nahas helikopter Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

Dapatkan isu trending dan berita terhangat menerusi telegram kami! Follow Kami

Semalam (23 April), negara telah dikejutkan dengan berita tragedi dua helikopter terhempas di pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) di Lumut, Perak. TLDM kemudiannya mengesahkan 10 anggotanya terkorban dalam nahas terbabit.

Salah seorang mangsa adalah Pegawai Waran II TNL Noorfarahimi Mohd Saedy yang juga seorang isteri dan ibu kepada tiga orang anak.

Baca Artikel Berkaitan: [Terkini] TLDM Sahkan 2 Helikoper Terhempas, 10 Tentera Terkorban

Arwah Bakal Bersara Jun Ini

Menerusi satu temubual oleh Berita Harian, ibu saudara Allahyarhamah, Laila Fairus Ismail berkata arwah antara orang paling ceria ketika sambutan Aidilfitri lalu.

Katanya, arwah telah memaklumkan kepada saudara-mara bahawa dia akan berpencen tidak lama lagi dan merancang untuk menetap di Kuantan bersama suaminya.

Menurut Laila, Noorfarahimi merupakan seorang yang senang ‘happy’. Arwah yang berusia 41 tahun memaklumkan bakal bersara pada Jun ini dan ingin merasa menaiki helikopter sebelum perkhidmatannya tamat.

Menurut Kosmo, difahamkan bahawa arwah akan bersara awal setelah hampir 20 tahun berkhidmat bersama TLDM.

3 Kali Naik Helikopter Sepanjang Bertugas

“Namun tak disangka kejadian seumpama itu berlaku,” katanya dipetik dari Berita Harian.

“Arwah bagi tahu sebelum dia pencen, dia teringin nak naik helikopter. Sepanjang kerjaya dia ini kali ketiga dia naik sebab terbabit dalam latihan raptai.”

Ibu saudara, Laila Fairus Ismail

Dia memaklumkan bahawa suami arwah juga merupakan seorang anggota TLDM yang bertugas di Kuantan, Pahang. Pasangan itu mempunyai tiga anak berusia 16, 12 dan lapan tahun.

Jenazah Dalam Keadaan Sempurna

Menurut Laila, keluarga arwah memaklumkan bahawa jenazah Allahyarhamah berada dalam keadaan sempurna dengan hanya kecederaan pada bahagian kepala.

Kakak sulung mangsa, Nurlaida Mohd Saedy juga berkata arwah sempat menghantar rakaman video pemandangan ketika berlepas menaiki helikopter ke kumpulan WhatsApp keluarga.

Katanya lagi, atas permintaan suami arwah, jenazah akan dikebumikan di Perkuburan Kampung Damak, Sungai Bayor, Perak setelah urusan bedah siasat selesai.

Anak-Anak Ingin Ikut Jejak Langkah Ibu Ayah

Media juga sempat bertemu dengan dua anak mangsa, Muhd Alif Farhan Muhd Faizul dan adiknya Nur Alwani Fatihah. Kedua-dua mereka memasang impian untuk mengikut jejak langkah ibu bapa.

Pengorbanan ibu bersama sembilan wira dan wirawati negara yang lain tidak mematahkan semangat mereka, sebaliknya ia akan menjadi motivasi bagi mereka terus mengejar cita-cita.

Selain Noorfarahimi, dua lagi perajurit wanita yang terkorban adalah Bintara Muda TNL Noor Rahiza Anuar dan Laskar Kelas I JJM Joanna Felicia anak Rohna.

Dari kiri, Joanna Felicia anak Rohna, Noor Rahiza Anuar dan Noorfarahimi Mohd Saedy. (Foto: Media sosial)

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2022 BuzzKini. All Rights Reserved.