fbpx
Now Reading
Gaji Jurutera Tempatan Tak Berubah Sejak 20 Tahun Lalu

Gaji Jurutera Tempatan Tak Berubah Sejak 20 Tahun Lalu

Dapatkan isu trending dan berita terhangat menerusi telegram kami! Follow Kami

Kadar gaji jurutera tempatan tidak berubah sejak 20 tahun lalu, meskipun negara mencapai tahap kemajuan dan pembangunan yang membanggakan.

Gambar . : NST

Difahamkan, ketika ini graduan baharu kejuruteraan hanya menerima bayaran kurang RM2,500 sebulan, bukan gaji lumayan seperti yang dipercayai masyarakat.

Kadar gaji itu pula hanya ditawarkan di bandar besar seperti di Lembah Klang, di mana permintaan pasaran adalah tinggi manakala kadar gaji di kawasan bukan bandar besar adalah lebih rendah.

Ahli Lembaga Jurutera Malaysia (LJM), Megat Johari Megat Mohd Noor, berkata universiti tempatan menghasilkan kira-kira 10,000 graduan kejuruteraan setiap tahun dan bilangannya meningkat saban tahun.

Bagaimanapun katanya, industri di Malaysia tidak melihat kemahiran sebagai satu nilai yang berharga untuk dibayar, menjadi punca bidang kejuruteraan negara masih tidak meningkat ke tahap yang sepatutnya.

“Industri juga berasakan graduan kejuruteraan tidak bersedia untuk membuat kerja, tetapi tidak mahu melabur untuk memberi latihan dan pengalaman yang betul.

“Keadaan ini menyebabkan taraf gaji jurutera negara hari ini dalam keadaan tertekan kerana industri tidak berusaha untuk meningkatkan tahap kemahiran jurutera,” katanya kepada BH.

BH difahamkan, graduan kejuruteraan ditawarkan gaji sekitar RM2,500 dan hanya akan menikmati kenaikan setaraf selepas lima tahun.

Mereka yang ditawarkan jawatan pembantu jurutera pula hanya akan menerima gaji sekitar RM1,800 meskipun mempunyai kelayakan setaraf.

Bagi sektor awam, gaji Gred J41 adalah RM2,529 untuk jurutera awam manakala RM2,360 bagi jurutera mekanikal dan jurutera elektrik.

Bagaimanapun, kadar gaji permulaan itu boleh mencecah maksimum RM9,000 dengan kadar kenaikan gaji tahunan sebanyak RM225.

Megat Johari berkata, industri hari ini juga terlalu memilih dalam mendapatkan tenaga kerja baharu dan kebanyakan majikan memilih mengambil tenaga kerja luar, sehinggakan graduan kejuruteraan tempatan sukar mendapatkan pekerjaan.

Beliau berkata, situasi ini menyebabkan ramai graduan kejuruteraan bertindak ‘lari bidang’ dengan memilih pekerjaan lain, atau bersaing untuk mendapatkan tempat dalam perkhidmatan kerajaan yang menjanjikan imbuhan gaji yang lebih tinggi.

“Kita tiada masalah menghasilkan graduan kejuruteraan tetapi industri hari ini tidak berkembang pesat seperti yang dijangkakan dan ia diburukkan lagi kerana ada majikan yang mengambil kesempatan daripada situasi ini,” katanya.


Sumber : BH Online

© 2022 BuzzKini. All Rights Reserved.