fbpx
Now Reading
“Tiada Bukti Kerap Minum Air Elak Covid-19 ” – Dr Amalina Bakri

“Tiada Bukti Kerap Minum Air Elak Covid-19 ” – Dr Amalina Bakri

Dapatkan isu trending dan berita terhangat menerusi telegram kami! Follow Kami

Pakar bedah, Dr Amalina Bakri menerusi Twitter menyangkal saranan Menteri Kesihatan Dr Adham Baba yang mengalakkan orang ramai minum air panas bagi mengelakkan jangkitan Covid-19.

“Ia bukan nasihat (doktor) dan tiada bukti di sebalik syor ini.

“Sila ikuti nasihat daripada Kementerian Kesihatan dan WHO,” katanya sewaktu membalas suatu Tweeet yang menyertakan pautan mengenai saranan menteri kesihatan itu.

Tambah Amalina, petua dengan minum air untuk menghalang jangkitan Covid-19 sebagai mitos.

Tidak kiralah di mana anda dengar tips ini walaupun di stesen televisyen nasional, tips ini adalah mitos.

“Tips yang betul adalah jaga kebersihan, basuh tangan, jangan sentuh muka, amalkan etika batuk serta bersin, duduk rumah dan amalkan penjarakkan sosial pada kadar satu meter.

“Hanya menjelaskan, kepanasan kira-kira 60 darjah Celcius boleh menyahaktifkan virus di luar badan, tapi bila sudah di dalam badan kita, minum air panas tak akan lemahkan virus tu.

“Tiada bukti asid di dalam perut kamu boleh membunuh virus itu.

“Dengan demikian, minum air bagus mengekalkan kamu senantiasa hidrat, tetapi ia tidak akan menyebabkan virus itu tidak aktif dengan apa jua sekalipun,” katanya.

Sebelum ini difahamkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) juga telah menolak mitos yang sama pada 26 Februari lalu.

“Walaupun mengekalkan hidrat (kandungan air dalam badan) dengan minum air adalah penting untuk kesihatan keseluruhannya, namun ia tidak menghalang jangkitan koronavirus,” kata WHO Pasifik Barat pada hantaran di Twitter.

Terdahulu Dr Adham Baba dalam satu wawancara bersama televisyen RTM menasihakan orang ramai agar memperbanyakkan meminum air suam sebagai petua bagi menghalang jangkitan Covid-19.

“Virus ini tak suka panas. Jangan (air) panas sangat lah.

“Virus ini akan dinyahkan, disingkir, dan di perut. Kalau masuk perut ada asid, dia kalah.

“Yang penting kita mesti singkirkan virus ini dari kerongkong sebelum dia boleh masuk ke paru-paru. Virus ini dia suka paru-paru bawah,” katanya sambil minum air.

Tonton video tersebut di bawah :

© 2022 BuzzKini. All Rights Reserved.