fbpx
Now Reading
“Nasib Hero Kita Ada” – Video Pengantin Selamatkan Budak Hampir Lemas Raih Puji Netizen

“Nasib Hero Kita Ada” – Video Pengantin Selamatkan Budak Hampir Lemas Raih Puji Netizen

Menurut pengantin, dia nekad berbuat demikian selepas mendengar jeritan seorang wanita dipercayai ibu kepada kanak-kanak itu.

Dapatkan isu trending dan berita terhangat menerusi telegram kami! Follow Kami

Seorang pengantin baru menjadi wira selepas tular video memperlihatkan dia menyelematkan seorang kanak-kanak yang hampir lemas.

Menerusi video tersebut, pengantin lelaki berkenaan yang difahamkan sedang merakam gambar perkahwinannya di tebing sungai terus bertindak terjun ke dalam air untuk menyelamatkan kanak-kanak berkenaan yang dipercayai orang kurang upaya (OKU).

Beberapa ketika kemudiannya dia dilihat berjaya menarik mangsa naik ke tebing sungai.

Dalam masa sama dapat kedengaran suara seorang wanita menjerit-jerit meminta tolong sebelum ditenangkan oleh orang ramai yang berada di tempat kejadian.

@anipp.88 #herokitaniboss ♬ bunyi asal – anipp ahmad

Menerusi satu lagi video berbeza, hero berkenaan dilihat muncul semula dengan pakaian pengantin yang basah kuyup dan diselaputi lumpur.

@anipp.88 #herokitaniboss #part 2#fyp#tahniah ♬ bunyi asal – anipp ahmad

Perkongsian video tesebut nyata mencuri perhatian netizen sehingga ramai mengambil kesempatan mengucapkan terima kasih selain memuji tindakan pengantin lelaki terbabit yang disifatkan sebagai hero.

Terdengar jeritan meminta tolong

Menerusi laporan Harian Metro, pengantin lelaki iaitu Mohd Anuar Ahmad menjelaskan dia nekad bertindak sedemikian sebaik terdengar suara wanita yang dipercayai ibu kanak-kanak terbabit meraung meminta tolong.

“Sungai Anak Bukit itu sangat dalam dan luas, tanpa hiraukan apa yang berlaku, saya tanggalkan jam dan tengkolok sebelum terjun ke dalam sungai.

“Mujur saya tahu berenang. Saya terjun dan terus menarik kanak-kanak itu walaupun dia sudah beberapa kali tenggelam timbul dan hampir tenggelam,” kata Anuar.

Dia yang baru sahaja melangsungkan perkahwinan bersama Norhaslinda Mahmud turut meluahkan rasa syukur kerana berjaya menyelamatkan anak kecil tersebut walaupun kejadian berlaku terlalu pantas.

Perkara sama turut diluahkan si isteri yang turut menzahirkan rasa bangga dengan tindakan spontan suaminya.

“Saya dengar ibu kanak-kanak itu jerit yang anaknya OKU dan tidak tahu berenang menyebabkan orang ramai yang berada di situ panik kerana masing-masing tidak tahu berenang.

“Saya cemas tengok suami dah ‘hilang’ ketika itu namun tidak lama kemudian nampak dia terjun ke dalam sungai dengan berpakaian pengantin. Cemas juga waktu itu kerana sungai itu dalam malah orang kampung kata ada buaya.

“Yang penting mereka selamat, Alhamdulillah,” kata Norhaslinda.

© 2022 BuzzKini. All Rights Reserved.