fbpx
Now Reading
Ini Perbezaan Antara Fruit Juice & Fruit Drink

Ini Perbezaan Antara Fruit Juice & Fruit Drink

Perbezaan antara jus dan minuman buah-buahan bukan semata-mata pada label, tetapi juga pada kandungannya.

Dapatkan isu trending dan berita terhangat menerusi telegram kami! Follow Kami

Jus buah-buahan dikatakan sebagai pilihan minuman yang berkhasiat kerana ia mengandungi nutrien seperti mineral dan vitamin.

Lebih berkhasiat sekiranya dihasilkan sendiri dengan memerah atau mengisar buah-buahan, namun kewujudan jus buah kotak adalah lebih memudahkan sekaligus dapat menjimatkan masa penyediaan.

Kalau anda biasa membeli minuman berkotak, pasti akan perasan terdapat dua jenis air buah-buahan yang dipasarkan iaitu jus buah (fruit juice) dan minuman buah (fruit drink).

Seorang pengguna TikTok, Atif Zul (@atifzul), telah menjelaskan perbezaan antara kedua-dua air kotak ini.

Minuman Buah-Buahan Hanya Mengandungi 1% Pati Jus

Menerusi video yang dimuat naik Atif, jus buah-buahan mengandungi 17% pati jus, manakala minuman buah-buahan hanya dihasilkan menggunakan 1% pati jus.

Dalam masa yang sama, video tersebut turut menerangkan bahawa jus buah-buahan hanya mengandungi tiga bahan iaitu air, pati jus dan vitamin C.

Sebaliknya, minuman buah-buahan mengandungi pelbagai bahan termasuk gula, penstabil, bahan perisa dan pewarna.

@atifzul

If “Drink” is written on the box, it isn’t juice. #funfact #fact

♬ original sound – ATIF ZUL – ATIF ZUL

Meninjau ke ruangan komen, Atif telah menjawab beberapa persoalan yang dikemukakan oleh pengguna lain.

Dia berkata dari segi undang-undang, minuman tidak boleh dilabelkan sebagai jus jika tidak mengikuti syarat ramuan.

Sumber: TikTok

Dia juga menerangkan bahawa walaupun dilabelkan sebagai ‘juice drink’, ia sebenarnya bukanlah jus, tetapi minuman berperisa jus.

Sumber: TikTok

Rasa Manis Minuman Buah Dari Gula

Di samping itu, seorang pengguna TikTok turut menjawab persoalan mengenai perbezaan antara istilah ‘jus’ dan ‘minuman’. Dia berkata rasa manis di dalam ‘jus’ datang dari pati jus, manakala ‘minuman’ mempunyai rasa manis gula.

Sumber: TikTok

Beberapa individu menyatakan bahawa minuman buah-buahan adalah lebih murah berbanding jus buah-buahan.

Jika dilihat pada video tersebut, dapat dilihat harga bagi minuman buah kotak adalah lebih kurang separuh daripada harga jus.

Pelabelan Jus & Minuman Buah-Buahan

Bahagian VIII Peraturan-Peraturan Makanan 1985 menerangkan tentang standard dan kehendak pelabelan tertentu bagi makanan.

Menerusi peraturan yang ditetapkan, jus buah-buahan secara asasnya adalah campuran air minuman dan jus buah. Ia harus mengandungi sekurang-kurangnya 35% berat bagi setiap isipadu jus buah.

Sebaliknya, bagi minuman buah-buahan, ia hendaklah mengandungi tidak kurang daripada 5% berat bagi setiap isipadu jus buah.

Walaupun Atif menerangkan hanya terdapat tiga ramuan jus buah-buahan, namun ia boleh ditambahkan gula, bahan pengawet, bahan pewarna, bahan perisa (asli dan serbasama bahan asli) dan kondisioner makanan yang dibenarkan.

Sebagai info tambahan, jika suatu jus buah-buahan itu dihasilkan daripada beberapa jenis buah, ia perlu dilabelkan dengan perkataan ‘minuman jus buah campuran’.

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2022 BuzzKini. All Rights Reserved.