fbpx
Now Reading
Maxis Komited Sokong Komuniti Yang Miliki Keperluan Berbeza Sempena Hari Raya
maxis

Maxis Komited Sokong Komuniti Yang Miliki Keperluan Berbeza Sempena Hari Raya

Dengan kerjasama Persatuan OKU Sentral, Maxis akan menjalankan sesi khas program eKelas Usahawan untuk golongan OKU.

Dapatkan isu trending dan berita terhangat menerusi telegram kami! Follow Kami

Sempena Hari Raya ini, Maxis telah melancarkan beberapa inisiatif untuk membawa keriangan kepada keluarga B40, pelajar dan orang kurang upaya (OKU).

Menurut Mariam Bevi Batcha, Ketua Pegawai Hal Ehwal Korporat Maxis, musim perayaan adalah waktu istimewa untuk Maxis membantu pelbagai golongan Rangkaian Malaysia di seluruh negara.

Program kemasyarakatan mereka membawa kesan yang mendalam terhadap kehidupan orang ramai di mana Maxis berkhidmat dan berharap sumbangan tersebut akan membawa impak positif kepada komuniti, serta memperkasa mereka melalui pendigitalan, mengikut keperluan yang unik dan berbeza.

Sempena dengan kempen Riang Raya Maxis dengan kerjasama Persatuan OKU Sentral, Maxis juga akan menjalankan sesi khas program eKelas Usahawan untuk golongan OKU.

maxis

Yang Berhormat Senator Datuk Ras Adiba binti Mohd Radzi, Ahli Dewan Negara dan Presiden Persatuan OKU Sentral yang hadir pada majlis pelancaran kempen Raya Maxis berkata, “Golongan OKU amat luar biasa dan mempunyai bakat yang berbeza. Oleh itu mereka sering menjadi pengguna awal teknologi untuk membolehkan mereka melakukan lebih banyak perkara.

“Ia amat menginspirasikan untuk lihat bagaimana kita boleh memperkasakan mereka bagi mengembangkan peluang pendapatan dan mencapai kemungkinan baharu dengan alatan digital yang betul.

“Kami gembira dapat bekerjasama dengan Maxis untuk membawa impak positif kepada komuniti dan juga, untuk memastikan mereka tidak ketinggalan,” jelasnya.


eKelas Usahawan Maxis.

eKelas Usahawan Maxis merangkumi bengkel pemasaran digital dengan pendekatan praktikal untuk melengkapkan peserta dengan alat dan kemahiran digital yang mampu mengembangkan perniagaan dan pendapatan mereka.

Antara modul yang telah dikembangkan termasuklah:

  • Petua dan kemahiran asas pemasaran dan fotografi digital.
  • Penulisan salinan.
  • Perancangan kempen pemasaran.
  • Pengiklanan melalui platform dalam talian dan media sosial.

Menyokong Keluarga & Pelajar B40.

Lebih daripada 150 kotak makanan telah diedarkan kepada seisi rumah B40 di Pasir Mas dan Rantau Panjang, Kelantan yang terjejas akibat banjir.

Untuk menyokong perniagaan mikro pula, kotak makanan tersebut diisi dengan pelbagai biskut Raya yang dijual oleh usahawan wanita dari komuniti yang sama dengan bantuan Pusat Ekonomi Digital Keluarga Malaysia (PEDi) Kampung Repek, Kelantan.

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Maxis kerana membantu keluarga yang terjejas akibat banjir. Kami menghargai bantuan yang dihulurkan kepada komuniti Kampung Tersang, Rantau Panjang yang menjadikan sambutan perayaan Hari Raya lebih bermakna.

Syed Zainal Bin Syed Mamat, penerima kotak makanan daripada Kampung Tersang, Rantau Panjang.

Selain itu, pelajar dari komuniti B40 telah menerima bantuan peralatan sekolah. Seramai 50 orang pelajar dari SMK Padang Garuda di Pahang menerima sumbangan tersebut, berserta dengan panduan untuk menyertai program eKelas Maxis.

eKelas adalah program komuniti utama Maxis yang menyediakan akses kepada pendidikan berkualiti untuk pelajar Tahun 4 hingga Tingkatan 5 melalui tutorial secara langsung, pembelajaran berkumpulan, pertandingan dan kandungan digital selaras dengan Sukatan Pelajaran Sekolah Malaysia.

Pelajar boleh mendaftar secara percuma di www.ekelas.com.my atau memuat turun aplikasi eKelas di Play Store atau Apple Store.

© 2022 BuzzKini. All Rights Reserved.