fbpx
Now Reading
RM300 Juta Setahun Untuk Kenderaan Rasmi Menteri, Guan Eng Minta Tunggu Keputusan Kabinet

RM300 Juta Setahun Untuk Kenderaan Rasmi Menteri, Guan Eng Minta Tunggu Keputusan Kabinet

Dapatkan isu trending dan berita terhangat menerusi telegram kami! Follow Kami

“Tunggu keputusan Kabinet,” itu reaksi ringkas Menteri Kewangan, Lim Guan Eng ketika ditanya mengenai pemberian kontrak kenderaan melibatkan 32 unit Toyota Vellfire dan 3,000 Honda Accord untuk menteri dan pegawai tinggi kerajaan.

Menurutnya, semua kelulusan bergantung kepada keputusan Kabinet.

Menurut Sinar Harian, Guan Eng berkata, “Kita berpandukan kepada keputusan Kabinet,” katanya.

Sebelum ini, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, Kabinet telah berbincang kaedah terbaik yang dapat memberikan penjimatan kepada kerajaan.

“Antara yang dibincangkan ialah pemberian elaun kenderaan atau menyediakan kereta rasmi.”Perkara ini nanti akan diputuskan oleh Kementerian Kewangan,” katanya lagi.

Semalam sebuah portal mendedahkan mengenai kontrak kenderaan yang bakal ditawarkan kepada beberapa pembida selepas kontrak 25 tahun oleh Spanco tamat hujung tahun ini.

Difahamkan kerajaan juga bercadang menggantikan 1,300 unit kenderaan penguatkuasaan dalam tempoh lima tahun akan datang dan juga 8,000 unit Proton Persona dan Saga untuk kegunaan jabatan kerajaan.

Kontrak baharu selama hanya 15 tahun membabitkan 12,500 unit kenderaan dengan jumlah RM300 juta setahun, bermula selepas tahun kelima.

Syarikat yang akan membida untuk kontrak tersebut ialah Spanco, Kumpulan Naza, Berjaya, Sime Darby, DRB-Hicom, Kumpulan Samling, Comos dan Go Auto.

© 2022 BuzzKini. All Rights Reserved.