fbpx
Now Reading
Polis Sahkan Terima Laporan MC Bersiri ‘HTGK F 896400’ Di Hospital Tangkak Hilang

Polis Sahkan Terima Laporan MC Bersiri ‘HTGK F 896400’ Di Hospital Tangkak Hilang

Menurut notis yang dikeluarkan Pengarah Hospital Tangkak, sijil cuti sakit bernombor siri HTGK F 896400 itu tidak sah diguna pakai.

Dapatkan isu trending dan berita terhangat menerusi telegram kami! Follow Kami

Semalam (23 Mei) Hospital Tangkak, Johor telah mengeluarkan notis pemakluman memberitahu kehilangan sijil cuti sakit atau MC telah hilang dari hospital berkenaan.

Menurut Pengarah Hospital Tangkak, notis yang dikeluarkan kehilangan sijil cuti sakit itu bersiri HTGK F 896400.

“Dimaklumkan bahawa, Hospital Tangkak kehilangan sijil cuti sakit (Perubatan 9-Pin.15/93) dengan nombor siri HTGK F 896400. Ekoran itu, sijil cuti sakit dengan nombor siri berkenaan adalah tidak sah diguna pakai,” jelasnya dalam notis yang dimuat naik di Facebook.

Polis sahkan terima laporan MC hilang di Hospital Tangkak dan jalankan semakan

Terbaharu, polis mengesahkan pihaknya telah menerima laporan berhubung kehilangan cuti sakit hospital berkenaan seperti yang dimaklumkan dalam notis.

Ketua Polis Daerah Tangkak, Superintendan Roslan Mohd Talib memaklumkan laporan berkaitan MC hilang itu telah diterima polis pada 11 Mei lepas dan pihaknya telah menjalankan semakan tentang kes berkenaan.

“Kita mengesahkan ada menerima laporan (MC hilang) pada 11 Mei 2024 kita juga telah buat semakan berhubung perkara tersebut.

“Kita telah menyerahkan kes ini untuk dirujuk kepada agensi lain seperti pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) selain untuk tindakan jabatan yang berkenaan,” katanya dipetik Sinar Harian.

Untuk makluman sijil cuti sakit atau medical certificate (MC) kebiasaannya diambil oleh individu atau pesakit yang tidak berupaya untuk bekerja atau bersekolah di sebabkan faktor kesihatan.

Sijil ini hanya boleh dikeluarkan oleh pengamal perubatan yang berada di pusat kesihatan sah seperti hospital atau klinik dan ia tidak boleh disalahgunakan.

Mana-mana individu yang menyalah gunakan MC boleh berdepan dengan tindakan undang-undang.

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2022 BuzzKini. All Rights Reserved.