fbpx
Now Reading
Gara-Gara Takut Dengan Wanita, Lelaki Di Afrika Asingkan Diri Selama 55 Tahun

Gara-Gara Takut Dengan Wanita, Lelaki Di Afrika Asingkan Diri Selama 55 Tahun

Menurut lelaki berkenaan, dia mula merasa takut kepada wanita sejak berusia 16 tahun apabila tidak boleh berada di sekeliling individu berlainan jantina.

Dapatkan isu trending dan berita terhangat menerusi telegram kami! Follow Kami

Perasaan takut merupakan sesuatu perkara yang normal dan ia dialami oleh setiap manusia di muka bumi ini.

Namun sekiranya perasaan takut itu tidak diatasi ia mungkin boleh membawa ke tahap yang lebih teruk sehingga membuatkan seseorang menjadi trauma.

Lelaki asingkan diri selama 55 tahun sebab takut dengan wanita

Perkara ini samalah seperti apa yang dialami oleh seorang lelaki di Afrika ini apabila mengasingkan dirinya selama 55 tahun gara-gara takut kepada wanita.

Lelaki yang berusia 71 tahun itu telah tinggal di sebuah rumah terpencil yang dikelilingi dengan pagar setinggi 15 kaki selama setengah abad, lapor Oddity Central.

Calllitxe Nzamwita merasa takut kepada wanita sejak remaja iaitu ketika berusia 16 tahun .

Tak boleh dikelilingi individu berlainan jantina

Menurutnya ketakutan itu mula tercetus selepas dia merasakan tidak boleh dikelilingi dengan individu berlainan jantina, apatah lagi jika perlu bercakap dengan mereka.

Maka kerana itu dia membina pagar kayu di keliling rumah dan tidak keluar sejak daripada itu.

Walau bagaimanapun, komuniti wanita dari Nzamwita sentiasa menjaganya apabila mereka turut meninggalkan makanan, pakaian di halaman rumah yang terkunci. Malah setiap barangan itu juga turut digunakan oleh lelaki berkenaan.

“Anehnya, walaupun dia takut wanita, kamilah yang membantu mendapatkan makanan dan beberapa perkara yang dia perlukan.

“Apabila cuba membantunya, dia tidak mahu kami mendekati atau bercakap dengannya. Sebaliknya, kita akan melemparkannya (barangan) ke dalam rumah lelaki tersebut dan dia kemudian akan datang untuk mengambilnya.

“Dia tidak membenarkan kami mendekatinya, tetapi dia masih mengambil apa yang kami tawarkan dari jauh,” ujar seorang wanita.

Merasakan diri mengalami gynophobia

Meskipun tidak pernah didiagnosis apakah fobia yang dialami namun lelaki itu percaya dia mengalami gynophobia iaitu satu keadaan yang jarang berlaku seperti ‘ketakutan yang tidak masuk akal terhadap wanita’.

“Saya tidak mahu wanita di sekeliling kerana ia menakutkan.

“Saya mengunci diri saya di sini dan mempunya pagar di sekeliling untuk memastikan tiada wanita yang datang dekat kepada saya,” ujarnya.

Secara amnya gynophobia adalah satu perasaan fobia yang timbul apabila seseorang berdekatan dengan wanita. Namun penyakit ini tidak hanya menyerang lelaki sebaliknya turut dirasakan segelintir wanita.

Baca artikel berkaitan:

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2022 BuzzKini. All Rights Reserved.