fbpx
Now Reading
Mencari Rezeki Tanam Vanila
vanila farmer

Mencari Rezeki Tanam Vanila

Dapatkan isu trending dan berita terhangat menerusi telegram kami! Follow Kami

Mohd Feisal Mohd Norawi memilih untuk menanam benih vanila di Kampung Bangau Parit pada tahun 2008
hanya bergantung kepada maklumat dari internet.

Pemuda berusia 35 tahun itu hampir putus asa selepas lebih 3 tahun masih lagi tidak berbunga. Namun pada tahun 2012 orkid vanila memerah, yang kemudiannya berkembang menjadi kacang vanila.

Feisal berkata beliau meneroka industri dengan menanam 800 biji vanila di atas tanah 1.2ha pada tahun 2008
dan sepatutnya mula menghasilkan bunga selepas tiga tahun.

vanila pods
Mohd Feisal Mohd Norawi menunjukkan pod vanila kering yang sedia untuk dijual.

“Saya bercadang untuk menyerah dan sebaliknya menanam sayur-sayuran yang akan membolehkan saya mendapat pulangan dalam masa yang singkat. Tiba-tiba suatu pagi pada bulan Mac 2012, saya melihat beberapa orkid bunga vanili penuh mekar”.

“Seorang petani di Jerantut telah mengajar saya. Orkid vanila hanya berbunga selama 24 jam dan selepas itu, bunga akan pudar, jatuh batang, dan tiada pod vanila boleh dihasilkan”.

Vanila Orkid
Satu kilogram gred A vanila boleh mencecah kira-kira RM1,800 di pasaran.

Faisal berkata terdapat beberapa pembeli dari Timur Tengah yang datang ke ladangnya untuk membeli buah vanila untuk mengekstrak dan membungkus sebelum dijual semula di negara-negara Eropah sebagai rempah-rempah.

Satu kilogram gred A vanila boleh mencecah kira-kira RM1,800 di pasaran dan walaupun harganya tinggi, ia terus menerima permintaan yang kuat di seluruh dunia.

“Pada masa ini, saya adalah antara tiga pengendali ladang vanila di Malaysia dan dua lagi di Jerantut dan Sabah, saya masih melakukan penyelidikan tentang cara menghasilkan vanila organik tanpa menggunakan sebarang bahan kimia. Industri ini mempunyai potensi yang besar dan mungkin kerajaan dapat memberi bantuan untuk mendapatkan lebih ramai orang terlibat dalam pertanian vanila, “kata Feisal, yang mempromosikan vanila menerusi halaman Facebook Vanilla Temerloh.

Sumber NST

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2022 BuzzKini. All Rights Reserved.